Deet insecten verjagen

Waar DEET kopen

Het insectenmiddel DEET is te verkrijgen zonder recept bij een apotheek of drogisterij zoals de kruidvat. Het is verkrijgbaar in producten tegen muggen, zoals Autan, Jaico Muggenmelk DEET en Care Plus DEET. Als je ontdekt dat DEET niet te koop is in de apotheek bij jouw in de buurt, kun je nog altijd vragen naar diëthyltoluamide, dit is namelijk hetzelfde als DEET. De prijzen verschillen per sterkte en per product, maar vaak zullen deze producten ongeveer rond de 10 euro bevinden. DEET is verkrijgbaar als muggenspray, gel, roller, melk en lotion en is in bijna iedere Nederlandse apotheek te koop.

 

insecten verjagen met DEET

Iedereen is wel eens gestoken door een mug, of je het nou wou of niet. Die irritante muggen die om je heen blijven vliegen en je alleen maar zitten te irriteren is vervelend, maar nog lang niet zo vervelend als een akelige muggenbult. Een muggenbult bevat namelijk de stof histamine dat een allergische reactie geeft en irritante jeuk. Maar als je in een gebied komt met een grote kans op muggenbulten, is het toch wel fijn om hier iets tegen te hebben. Gelukkig bestaat hiervoor het insectenmiddel DEET, het beste middel tegen muggen.DEET is een anti-insect spray tegen muggen die je op je huid moet insmeren. De spray zorgt ervoor dat de geursensoren van de muggen door elkaar raken en niet meer goed kunnen functioneren. Dit zorgt ervoor dat ze jou niet meer ruiken en je niet gestoken wordt. DEET kan op verschillende manieren gebruikt worden, het is namelijk te koop als gel, spray en lotion. DEET is eveneens het enigste middel zonder bijwerkingen. De enigste eigenschap van het insectenmiddel DEET is dat de spray aantrekkelijk is voor plastic, het kan dus voorkomen dat plastic dingen erg plakkerig worden voor je huid. Het insectenmiddel is al sinds 1957 op de markt en is tegenwoordig nog steeds de beste middel tegen muggen voor alle doelgroepen.

Verschillende sterktes DEET hoeveel procent?

DEET bevat verschillende sterktes met verschillende concentraties. Hoe hoger de sterkte, hoe langer de werkingsduur. Er zijn wel een paar regels vastgesteld waar je je aan vast moet houden. Als je naar een malariagebied gaat, wordt je aangeraden om een sterkte van minimaal 30% te nemen. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of een kind onder de twee jaar heb, dan moet je maximaal 30% nemen. Let wel op: bij kinderen het insectenmiddel niet op de handen in te smeren, zodat DEET niet in contact kan komen met de mond of ogen van het kind. Voor kinderen onder de 2 jaar is het verboden om DEET met een sterkte boven de 30% te gebruiken, dit om toekomstige problemen te voorkomen.

Hoeveelheid DEET nodig

In een malariagebied heb je per persoon per week één flesje insectenmiddel DEET nodig. Als je DEET overdag en ‘s avonds gaat gebruiken in een vochtig gebied, heb je 10 milliliter per dag nodig. Als je DEET overdag en ‘s avonds gaat gebruiken in een droog gebied, heb je 5 milliliter per dag nodig. Als je DEET zelden gaat gebruiken, heb je maar 3 milliliter per dag nodig. Bij zwangere vrouwen het liefst zo weinig mogelijk DEET, maar het is toegestaan tijdens de zwangerschap om het insectenmiddel te gebruiken. Dit geldt hetzelfde voor kinderen vanaf 2 jaar.

Waar DEET insmeren op de huid

Als je DEET voor de eerste keer gaat gebruiken, moet je er erg zuinig op zijn. Doe dus eerst een klein beetje DEET op je huid om te kijken hoe jouw huid reageert op het insectenmiddel, voordat je grotere delen van je huid gaat insmeren. Als je dit niet doet en je huid reageert negatief tegen het insectenmiddel, dit kan anders een akelig en irritant gevoel opleveren. Als je dit een keer gedaan heb en geen last heb ondervonden, dan pas kun je DEET op grotere delen insmeren. Let wel op: smeer DEET alleen in op de onbedekte huid en dus niet onder je kleren. Smeer het insectenmiddel geleidelijk op jouw huid en gebruik niet overdreven veel. Je kunt DEET ook insmeren op kleding waar muggen eenvoudig door heen kunnen prikken, bijvoorbeeld dunne sokken, want hiermee voorkom je dat muggen je alsnog gaan prikken.

Gevaren van insectenmiddel DEET

Als je DEET gaat gebruiken, moet je contact voorkomen tussen het insectenmiddel en je lippen, ogen, open of irriterende huid en wondjes. Gebeurt dit per ongeluk wel, moet je het zo snel mogelijk afspoelen met water. Was daarom je handpalmen af nadat je DEET heb gebruikt om contact te vermijden. Als je de gehele dag lang of meerdere dagen achter elkaar DEET heb gebruikt, moet je ook voor het slapen de ingesmeerde lichaamsdelen met het insectenmiddel afspoelen met water. Als je DEET wilt combineren met zonnebrandcrème, is dat geen probleem. Let wel op dat je de zonnebrandcrème eerst een paar uur laat inbrengen op je huid, voordat je DEET gaat insmeren. Als je dit niet doet, heeft de zonnebrandcrème geen enkel effect op je huid. Zoals ook al eerder aangegeven is de enigste bijwerking van het insectenmiddel DEET de aantrekking tot plastic. Plastic gaat erg plakkerig voelen, dus schrik niet als je op een plastic stoel gaat zitten. Probeer dus ook plastic horloges, brillen of dergelijke niet te gebruiken als je het insectenmiddel heb ingesmeerd.

In welke gebieden het insectenmiddel DEET gebruiken

Niet alleen in malariagebieden in het buitenland, ook hier in Nederland is het handig om DEET te gebruiken. Het werkt namelijk ook uitstekend tegen tekens. Deze kun je voornamelijk oplopen tijdens een wandeling in de bossen of op de duinen bij het strand, zelfs in de tropen kun je eenvoudig tekens krijgen. Een teken kan verschillende ziektes met zich meedragen, zoals de ziekte van Lyme, FSME en RSSE, Anaplasma of Fièvre Boutonneuse. Om deze ziektes te voorkomen, kun je ook het insectenmiddel DEET gebruiken.