hommel steken

Hommels worden aangetrokken door onze zweetgeur

Hommels zijn in Nederland in grote getale aanwezig, maar steken doen ze zelden. Ze steken pas als ze zich in het nauw gedreven en dus bedreigt voelen. De angel van een hommel blijft na het steken in de meeste gevallen niet achter in onze huid. Een steek van een hommel zorgt voor pijn die toch enkele uren kan aanhouden. Een allergische reactie behoort eveneens tot de mogelijkheden; Gelukkig komt die slechts in 1 op 100 gevallen voor. Hommels worden aangetrokken door onze zweetgeur. Verder weten ze de geur van alcohol, zeep en parfum best te waarderen. Hommels kunnen zo krachtig steken dat onze kleding zelfs geen bescherming biedt.
Ben je toch slachtoffer van een hommel steek? Dan kun je de symptomen ervan verzachten door:

  • De kans dat de angel van de hommel achterblijft in je huid is erg gering. Is dat toch het geval? Verwijder hem dan onmiddellijk met behulp van een pincet
  • Breng daarna verkoeling aan met ijs of een natte handdoek
  • Tegen de pijn kun je een klassieke pijnstiller (paracetamol) gebruiken

Raadpleeg je huisarts als de hommel je stak in je mond of als er zich ernstige allergische reactie voordoen zoals kortademigheid, shock of als je symptomen van bewustzijnsverlies vertoont. Zo’n allergische reactie herken je aan kortademigheid, lage bloeddruk, bewustzijnsverlies, koorts, diarree, misselijkheid, braken, hoofdpijn en incontinentie.