mierenbeet

Risico op mierenbeten is erg groot

De kans op mierenbeten is zeker niet denkbeeldig, vooral in de zomer.

Mieren bestrijden in huis of tuin.

wat te doen tegen bijtende mieren?  Voordat u begint met een mierennest te verwijderen of de mieren bestrijden even een beetje meer informatie.

mierenlokdoos mierenpoeder insectenspray van :
Hg
Vapona
Roxasect
Bayer
Jungle formula

Hoe ziet een mierenbeet er uit?

In principe worden mierenbeten niet meer dan kleine rode plekjes op de huid ,  alleen bij sommige mensen die gevoeliger zijn kunnen er zwellingen ontstaan.

Het verschilt natuurlijk wel per miersoort wat de uitwerking van een beet is.

Die kleine miertjes kunnen nog voor best veel last zorgen.
Behalve dat je een stijf gevoel kunt krijgen kan je huid er bont en blauw uitzien en kun je er flink van opzwellen door de allergische reactie die optreed, het kunnen wel rode plekken van 15 centimeter worden met witte randen erom heen en gloeiend heet aanvoelen en er uit zien als huiduitslag.
Genoeg om een leuke strandvakantie voor een paar dagen te verpesten.of nog erger, persisterende mierenbeten kunnen wel maanden aanhouden en daarvoor zul je een dermatoloog moeten bezoeken.

Mierenbeten kunnen voor vervelende symptomen zorgen, maar gelukkig zijn ze ongevaarlijk.

Op het ogenblik dat mieren bijten voel je weinig of niets. De rode huiduitslag met hevige jeuk manifesteren zich pas later.

Pijnlijk zijn mierenbeten niet, wel erg vervelend In vele gevallen zorgen ze voor weinig ongemak en verdwijnen ze spontaan.

Anderen zijn allergisch aan mierenbeten. Bij hen veroorzaakt een mierenbeet wel pijn, extreem hevige jeuk en zelfs opvallen grote zwellingen van de huid.

Er bestaan echter vele soorten mieren.

De meest voorkomende soorten mieren in Nederland zijn :

 • De kale bosmier,
 • De faraomier,
 • de vliegende mier,
 • De zwarte zaadmier,
 • De gewone steekmier
 • de tuinmier.
 • de rode mier

Rode mieren zijn heel wat agressiever. Ze spuiten tijdens het steken hun gif diep in je huid. Dat veroorzaakt vrijwel onmiddellijk een hevig stekende en/of brandende pijn. Mensen die door een rode mier worden gebeten kunnen daar vaak/meestal de schade beperken door er niet aan te krabben en de plek te ontsmetten om lidtekens te voorkomen.

Meerdere beten van deze rode mieren kunnen ernstige allergische reacties veroorzaken. Dat komt gelukkig niet veel voor.

Ben je toch het slachtoffer van agressieve rode mieren? Schakel dan zo vlug mogelijk medische hulp in.

De wonden die de rode mierenbeet veroorzaakt vertoont een fel rode uitslag en doet de wonde sterk opzwellen. Krab in geen geval aan de beten van deze agressieve rode mieren. Op die manier wordt het mieren gif onder de huid verspreid en wordt de huiduitslag, de pijn en de zwellingen alleen maar erger.

Mierenbeet behandelen

Een doeltreffende behandeling van een beet door rode mieren verloopt erg moeizaam. Koel de wonde eerst af met ijs. Dat verzacht de pijn en zal je huid ontzwellen.

Tegen mierenbeten zijn weinig of geen geneesmiddelen beschikbaar.

anti mieren verzorging/creme :

Jungle Formula
Azaron
Pascoe
Beybites
Zensect

Tea Tree olie brengt de nodige verzachting van de symptomen veroorzaakt door mierenbeten. Tea Tree Olie koop je bij de drogist, in de natuurwinkel, de bioshop of online.

Je kunt hydrocortison crème gebruiken om de jeuk van de huid te verlichten of bij volwassenen een antihistamine/antihistaminicum nemen tegen de allergene/allergische reacties. Bij kinderen kun je voor je aan een behandeling gaat beginnen bij extreme huidveranderingen beter eerst even bij de huisarts of een dermatoloog langs.

Zoek bij allergische reacties na rode mierenbeten steeds medische hulp.

Ook hier is voorkomen veel beter dan genezen. Je beschermen tegen rode mierenbeten is echter niet gemakkelijk. Je vindt ze immers zo goed als overal. Ze houden van de meeste voedingsmiddelen maar zijn vooral verslaafd aan zoet, fruit en… suiker. Probeer vooral suiker bij het buiten eten zoveel mogelijk te vermijden.

Mieren vind je vooral in landelijke gebieden, in een bosrijke en groene omgeving.

Natuurlijk kom hebben die kleine rakkers ook nog familie in het buitenland wonen, en als je op vakantie tegenkomt kun je deze maar beter mijden, want dit zijn de meest pijnlijke mieren beten die er bestaan.

meest pijnlijke mierensteken.

Kogelmier:
Aanhoudende Pijn: 12-24 uur
omschrijving Pijn: Ooit wel eens geprobeerd om nierstenen uit te plassen? Dat nog liever dan gestoken worden door een kogelmier. het houd ook echt heel lang aan en kan mensen wanhopig maken.

Vuurmieren :
Duratie Pijn: 2-5 minuten
Aanhoudende Pijn: Voelt alsof je je per ongeluk aan een hete pan brand.

Rode Maaimier:
Duratie Pijn: 1- 8 uur
Aanhoudende Pijn: Vergelijk het met een wortelkanaalbehandeling, maar dan zonder verdoving.

Stierenhoorn acacia mier :
Aanhoudende: 4-6 minuten
omschrijving Pijn: Voelt alsof je met een hamer op je duim slaat en daarna begint meteen een kloppende pijn die steeds heviger word.

Ik krijg de laatste tijd vragen over mieren, dus ik ga die hieronder beantwoorden.

Wist u dat mieren :

 • Kunnen mieren schreeuwen? Nee
 • Kun je mieren eten? Ja op zich kan dat, sterker, 1 van de beste koks ter wereld Rene Redzepi chefkok van het Deense restaurant Noma serveert mieren.
 • Wat eten mieren? ze eten vooral fruit,vlees maar ook zaden en planten resten.
 • kunnen mieren vliegen? vliegende mieren kunnen inderdaad vliegen.
 • kunnen mieren zwemmen? ze verdrinken niet snel, maar echt zwemmen kunnen ze niet.
 • helpt azijn tegen mieren? Ja hoor, mieren zijn daar niet gek op.